Back
Featured image of post Sałatka wielowarzywna do słoików

Sałatka wielowarzywna do słoików

Bardzo smaczna sałatka, którą najlepiej robić w dużych ilościach w sezonie, ale jej składniki pozwalają równie dobrze przyrządzić ją o każdej porze roku. Sprawdza się świetnie w awaryjnych sytuacjach, kiedy w drzwiach stają goście a my mamy światło w lodówce. Wyciągamy słoiczek, dodajemy majonez i rewelacyjne danie gotowe. Polecam gorąco!

Składniki

Sposób przygotowania

  • Marchew ugotować. Wszystkie warzywa pokroić w kosteczkę. Zasypać garścią soli. Odstawić na 2 godziny i zlać wodę.
  • Przygotować zalewę.
  • Osączone warzywa nałożyć do słoików. Zalać gorącą zalewą. Gotować w słoikach jeszcze 5 minut.
  • UWAGA! Przed podaniem sałatki należy warzywa odsączyć z zalewy i wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepisy kulinarne