Składniki
- 4 płaty ryby (miruna)
- 2 marchewki (duże)
- 1 por (średniej wielkości)
- 1/3 selera
- 1 cebula (średnia)
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- majeranek
- pieprz
- przyprawa cytrynowa do ryb
Sposób przygotowania
- Surową marchewkę oraz selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić w piórka, a czosnek w drobną kosteczkę lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, podlać wodą. Dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz dodać musztardę francuską. Gdy cała woda odparuje a warzywka będą miękkie zdjąć patelnię z ognia.
- Płaty ryby, umyć i osuszyć na ręczniku. Każdy płat pokroić na 3 części. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 przygotowanych wcześniej warzyw. Na warzywach ułożyć pierwszą warstwę ryby (skórką do dołu). Na poszczególne kawałki ryby położyć po czubatej łyżce warzyw. Każdy kawałek ryby z warzywami przykryć kolejnym kawałkiem. Wierzch posypać przyprawą do ryb i udekorować plasterkiem cytryny.
- Zapiekać pod przykryciem przez około 35 minut w 170 stopniach C. Podawać z ryżem.