Back
Featured image of post Ryba przekładana warzywami

Ryba przekładana warzywami

Lekkie i pyszne połączenie pieczonej ryby z warzywami. Ciekawy smaczek potrawie nadaje zestawienie musztardy francuskiej z cytryną. Idealny przepis na piątkowy obiad. Smacznego! :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Surową marchewkę oraz selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić w piórka, a czosnek w drobną kosteczkę lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, podlać wodą. Dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz dodać musztardę francuską. Gdy cała woda odparuje a warzywka będą miękkie zdjąć patelnię z ognia.
  • Płaty ryby, umyć i osuszyć na ręczniku. Każdy płat pokroić na 3 części. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 przygotowanych wcześniej warzyw. Na warzywach ułożyć pierwszą warstwę ryby (skórką do dołu). Na poszczególne kawałki ryby położyć po czubatej łyżce warzyw. Każdy kawałek ryby z warzywami przykryć kolejnym kawałkiem. Wierzch posypać przyprawą do ryb i udekorować plasterkiem cytryny.
  • Zapiekać pod przykryciem przez około 35 minut w 170 stopniach C. Podawać z ryżem.
Przepisy kulinarne