Składniki
- Ciasto
- 3 szklanki mąki z górką
- 1 szklanka wrzątku
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz
- 1 kostka twarogu białego
- 4 średnie ugotowane ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 5 plasterków boczku wędzonego
- majeranek, sól pieprz
Sposób przygotowania
- Mąkę zalać wrzątkiem i jak lekko przestygnie zagnieść ciasto.
- Ziemniaki ugotować i z twarogiem przepuścić przez praskę. Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć do zeszklenia cebulki. Wymieszać z masą twarogową. Mocno przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Ciasto rozwałkować. Wykrajamy kółeczka szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 minut do wypłynięcia.