Back
Featured image of post Różowy torcik walentynkowy

Różowy torcik walentynkowy

Zbliżają się Walentynki, warto więc pomyśleć nad słodką niespodzianką dla ukochanej osoby. Proponuję szybki i prosty w przygotowaniu różowy torcik z różowym biszkoptem, nasączonym sokiem wiśniowym i ozdobionym różowym kremem oraz słodką posypką dekoracyjną.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Jajka utrzeć z cukrem na biało, dodać olej, kisiele, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec ok. 40 min. w 180°C. Ja piekłam w okrągłej tortownicy, a następnie przekroiłam biszkopt na pół i wycięłam dwa serca. Prościej jest oczywiście upiec w foremce w kształcie serca.
  • Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Biszkopty nasączyć sokiem wiśniowym, przełożyć kremem, ozdobić według uznania. Schłodzić w lodówce.
Przepisy kulinarne