Składniki
- 1 kg schabu bez kości (w jednym kawałku)
- 0,5 kostki sera żółtego twardego
- 1 kulka mozarelli
- świeża bazylia (do kupienia w lidlu)
- czarne oliwki (bez pestek)
- sól
- pieprz
- vegeta
- odrobina ketchupu (lub suszonych pomidorów)
- oregano
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- Rozciąć schab tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Mi wyszedł tak długi, że rozcięłam go później na dwa mniejsze. Potłuc mięso, aby było mniej więcej jednakowej grubości.
- Posolić, przyprawić mięso, polać ketchupem. Zetrzeć ser żółty oraz mozarellę, obsypać płaty mięsa. Równomiernie nakładać oliwki, bazylię. Lekko przyprawić nadzienie.
- Zawinąć każdy płat mięsa w roladę, Obwiązać sznurkiem aby się nie rozpadało i farsz nie wypłynął. Owinąć rolady folią aluminiową. Matową stroną do zewnątrz.
- Piec do miękkości. Około 1-1,5 godz. Na koniec zdjąć folię. Przed podaniem pokroić w plastry.
- Danie jest pyszne, również na zimno, do kanapek.