Back
Featured image of post Rolada włoska z oliwkami, bazylią i mozzarellą

Rolada włoska z oliwkami, bazylią i mozzarellą

Zdecydowany smak potrawy przypadnie Wam do gustu. Rolada jest dobra na zimno, do kanapek. Polecam na co dzień i od święta.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Rozciąć schab tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Mi wyszedł tak długi, że rozcięłam go później na dwa mniejsze. Potłuc mięso, aby było mniej więcej jednakowej grubości.
  • Posolić, przyprawić mięso, polać ketchupem. Zetrzeć ser żółty oraz mozarellę, obsypać płaty mięsa. Równomiernie nakładać oliwki, bazylię. Lekko przyprawić nadzienie.
  • Zawinąć każdy płat mięsa w roladę, Obwiązać sznurkiem aby się nie rozpadało i farsz nie wypłynął. Owinąć rolady folią aluminiową. Matową stroną do zewnątrz.
  • Piec do miękkości. Około 1-1,5 godz. Na koniec zdjąć folię. Przed podaniem pokroić w plastry.
  • Danie jest pyszne, również na zimno, do kanapek.
Przepisy kulinarne