Składniki
- ciasto
- 1 opakowanie (450g) szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 4 duże jajka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, czosnek granulowany (do smaku)
- nadzienie
- 300g łososia wędzonego w plastrach
- 1 opakowanie serka naturalnego puszystego
Sposób przygotowania
- Szpinak rozmrażamy na sitku, odciskamy nadmiar wody.
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Żółtka łączymy ze szpinakiem i mąką, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku, a następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę, wyrównując powierzchnię. Pieczemy 20 min. w 200°C. Studzimy.
- Ciasto smarujemy serkiem i układamy na nie plastry łososia. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego brzegu, zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Schłodzoną roladę kroimy ukośnie na 1 cm plastry.