Back
Featured image of post Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa

Efektowna, trójkolorowa rolada, w sam raz na przystawkę na święta i na spotkania ze znajomymi. Polecam.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Szpinak rozmrażamy na sitku, odciskamy nadmiar wody.
  • Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • Żółtka łączymy ze szpinakiem i mąką, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku, a następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę, wyrównując powierzchnię. Pieczemy 20 min. w 200°C. Studzimy.
  • Ciasto smarujemy serkiem i układamy na nie plastry łososia. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego brzegu, zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Schłodzoną roladę kroimy ukośnie na 1 cm plastry.
Przepisy kulinarne