Składniki
- ciasto
- farsz
- 0,5 brokuła
- 1 pomidor
- 1 papryka
- 0,5 cukinii
- 2 cebule
- kawałki dowolnego mięsa (ja dodałam kawałek wędliny i kawałki fileta z indyka)
- sól
- pieprz
- bazylia
- dowolne zioła
- sos słodko - kwaśny
- posypka
Sposób przygotowania
- Przygotować rozczyn. Podgrzać mleko, wodę i dodać drożdże. Wsypać łyżkę cukru i mąki, aby drożdże ładnie wyrosły. Odstawić na chwilę, aż podwoją swoją objętość. W międzyczasie do miski wsypać mąkę, dodać oliwę i sól. Dodać rozczyn i zagniatać. Możliwe, że trzeba będzie dodać jeszcze mąki. Podzielić ciasto na 2 kulki.
- Podgotować brokuła. Podsmażyć pokrojone mięso, dodać warzywa i jeszcze smażyć kilka minut. Dodać przyprawy.
- Rozwałkować ciasto (mamy 2 kulki i każda będzie osobną roladą) i nakładać farsz. na środek. Polać ketchupem. Ja miałam ketchup domowej roboty (przy najbliżej okazji wstawię przepis), ale można użyć zamiast tego sosu słodko - kwaśnego.
- Zawinąć ciasto w roladę. Posmarować białkiem jaja wierzch i posypać bazylią i rozmarynem. Piec 45-60 minut, aż rolady będą rumiane.