Back
Featured image of post Rolada drożdżowa z warzywami

Rolada drożdżowa z warzywami

.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Przygotować rozczyn. Podgrzać mleko, wodę i dodać drożdże. Wsypać łyżkę cukru i mąki, aby drożdże ładnie wyrosły. Odstawić na chwilę, aż podwoją swoją objętość. W międzyczasie do miski wsypać mąkę, dodać oliwę i sól. Dodać rozczyn i zagniatać. Możliwe, że trzeba będzie dodać jeszcze mąki. Podzielić ciasto na 2 kulki.
  • Podgotować brokuła. Podsmażyć pokrojone mięso, dodać warzywa i jeszcze smażyć kilka minut. Dodać przyprawy.
  • Rozwałkować ciasto (mamy 2 kulki i każda będzie osobną roladą) i nakładać farsz. na środek. Polać ketchupem. Ja miałam ketchup domowej roboty (przy najbliżej okazji wstawię przepis), ale można użyć zamiast tego sosu słodko - kwaśnego.
  • Zawinąć ciasto w roladę. Posmarować białkiem jaja wierzch i posypać bazylią i rozmarynem. Piec 45-60 minut, aż rolady będą rumiane.
Przepisy kulinarne