Back
Featured image of post Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Pyszne, mięciutkie, w sam raz do kawki w takie pochmurne dni :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Drożdże rozrabiamy w mleku z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier waniliowy, zapach waniliowy, wbijamy jajka, wlewamy przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką margarynę(wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miała temperaturę pokojową). Mieszamy drewnianą łyżką (może być zwykłą) do połączenia składników.Tak przygotowane ciasto przykrywamy i wstawiamy na ok. 1 godziny do lodówki.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 3-4 równe części. Rozwałkujemy okrąg. Tniemy nożem na małe trójkąty. Przy dłuższym boku kładziemy dżem i zawijamy rulonik. Każdy rogalik smarujemy białkiem jaja i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.
Przepisy kulinarne