Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 średnia wędzona makrela
- 1 serek typu almette np śmietankowy
- 4 łyżki pestek ze słonecznika
- 3 średnie suszone pomidory
- 6 średnich oliwek (czarne lub zielone)
- 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia)
- przyprawy pieprz kolorowy, bazylia
Sposób przygotowania
- Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy kółka ringiem kulinarnym, bądź szklanką jeśli nie mamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach do zarumienienia. Makrelę oddzielamy od ości. Pestki prażymy na patelni. Pomidory i oliwki kroimy w mniejsze cząstki. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Makrelę, suszone pomidory, pestki i oliwki mieszamy z serkiem typu alemette do połączenia. Przyprawiamy pieprzem kolorowym i bazylią. Nakładamy na upieczone kółka z ciasta francuskiego przyozdabiamy oliwką lub pomidorkiem koktajlowym. Możemy zrobić kółka z ciasta francuskiego używając kieliszków wtedy będzie przekąska na jeden kęs:)