Back
Featured image of post Ptysie francuskie z pastą rybną

Ptysie francuskie z pastą rybną

Macie w weekend gości i brak pomysłu na przystawkę? Polecam ptysie z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie, smaczne i efektowne:)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy kółka ringiem kulinarnym, bądź szklanką jeśli nie mamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach do zarumienienia. Makrelę oddzielamy od ości. Pestki prażymy na patelni. Pomidory i oliwki kroimy w mniejsze cząstki. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Makrelę, suszone pomidory, pestki i oliwki mieszamy z serkiem typu alemette do połączenia. Przyprawiamy pieprzem kolorowym i bazylią. Nakładamy na upieczone kółka z ciasta francuskiego przyozdabiamy oliwką lub pomidorkiem koktajlowym. Możemy zrobić kółka z ciasta francuskiego używając kieliszków wtedy będzie przekąska na jeden kęs:)
Przepisy kulinarne