Składniki
- 3 białka (ciasto)
- 3 żółtka (ciasto)
- 0,5 szkl cukru (ciasto)
- 1/3 szkl miodu (ciasto)
- 1 szkl mąki pszennej (ciasto)
- 0,25 szkl mąki ziemniaczanej (ciasto)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ciasto)
- 1 łyżka margaryny (ciasto)
- 1 łyżka z czubem śmietany (ciasto)
- 0,5 słoika konfitury z wiśni (do przełożenia)
- 50 ml wiśniówki (do nasączenia ciasta)
- 0,5 szkl mocnej kawy rozpuszczalnej (do nasączenia ciasta)
- 300 ml mleka (krem śmietankowy)
- 1 torebka gotowej śmietankowej masy do tortów (krem śmietankowy)
- 50 g masła (krem śmietankowy)
- 2 łyżeczki kakao (ciasto)
Sposób przygotowania
- Ubić białka z cukrem. Żółtka z miodem. Do żółtek wsypywać mąkę, proszek do pieczenia, dodać śmietanę i margarynę. Dodawać po trochu ubitych białek, aby konsystencja była lżejsza. Piec ok. 30 minut w 180*C
- Ciasto przekroić, nasączyć wiśnióweczką i kawą. Posmarować dolny płat konfiturą.
- Na nią wyłożyć masę. Akurat miałam pod ręką gotową masę, więc sobie jej użyłam. Wystarczy ubić proszek z mlekiem i na koniec dodać masło.
- Przykryć masę górnym płatem ciasta.