Składniki
- Bruschetta
- 12 kromek chleba tostowego
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1 ząbek czosnku
- bazylia, oregano, estragon
- 2 średnie pomidory bez środka
- garść oliwek
- 0,5 czerwonej cebuli
- Dip
- 1 puszka pomidorków pelatti
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
- środki od pomidorów
- pieprz, sól do smaku
- 1 łyżka śmietany
- Ślimaczki z łososiem
- 2 placki tortilli
- 200 gram wędzonego łososia
- 3 łyżki kapary
- 2 garści rukoli
- serek typu almette (u mnie czosnkowy)
- suszone pomidory
Sposób przygotowania
- Z kromek chleba wykroimy okręgi. Masło mieszamy z ziołami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Smarujemy i pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia. Pomidorki sparzamy, zdejmujemy skórkę, wyjmujemy środki. Kroimy w kostkę razem z cebulką i oliwkami. Mieszamy. Nakładamy na przygotowane grzanki. Jemy wraz z dipem:)
- Pomidorki z puszki blendujemy ze środkami z pomidorków, bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajmy parmezan i śmietaną, przekładamy do garnka i gotujemy ok. 4 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Tortillę smarujemy serkiem, układamy warstwowo rukolą, pokrojone w kostkę pomidorki, łososia i kapary. Zawijamy jak naleśnik. Odkładamy w folii aluminiowej na godzinę do lodówki. Następnie kroimy.