Składniki
- 1 duża cukinia
- 2 szklanki bobu
- 2 papryki czerwona i żółta
- 40 dkg chudej kiełbasy
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pikantnego sosu chili
- sól, pieprz
- słodka papryka
- majeranek
- 3/4 litra zimnej wody
Sposób przygotowania
- Bób gotować przez 15 min w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić na bok. Nie obierać.
- Cukinię umyć, wydrążyć z pestek i pokroić na kawałki - paski o długości 2-3 cm i grubości ok. 1 cm. Wrzuć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu. Paprykę oczyścić, również pokroić w paseczki i wrzucić do garnka z cukinią.
- Cebulę pokroić w cienkie krążki i zeszklić na oliwie. Przełożyć do garnka z cukinią i papryką.
- Kiełbasę pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Podsmażyć i również przełożyć go garnka.
- Kiedy papryka i cukinia zmiękną, dołożyć do garnka również ugotowany wcześniej bób.
- Dodać koncentrat oraz sos chili. Wymieszać i przyprawić. Podawać z pieczywem. :)