Back
Featured image of post Potrawka z bobem a'la leczo

Potrawka z bobem a'la leczo

Bób na ciepło w dodatkiem innych letnich warzyw i kiełbaski. Bardzo smaczne, szczególnie gdy jest przygotowane "na pikatno". Podobne do leczo jednak dodatek bobu sprawia, że danie zyskuje nowe oblicze.;))

Składniki

Sposób przygotowania

  • Bób gotować przez 15 min w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić na bok. Nie obierać.
  • Cukinię umyć, wydrążyć z pestek i pokroić na kawałki - paski o długości 2-3 cm i grubości ok. 1 cm. Wrzuć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu. Paprykę oczyścić, również pokroić w paseczki i wrzucić do garnka z cukinią.
  • Cebulę pokroić w cienkie krążki i zeszklić na oliwie. Przełożyć do garnka z cukinią i papryką.
  • Kiełbasę pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Podsmażyć i również przełożyć go garnka.
  • Kiedy papryka i cukinia zmiękną, dołożyć do garnka również ugotowany wcześniej bób.
  • Dodać koncentrat oraz sos chili. Wymieszać i przyprawić. Podawać z pieczywem. :)
Przepisy kulinarne