Back
Featured image of post Pleśniak - ciasto z pianką

Pleśniak - ciasto z pianką

Bardzo smaczne ciasto o lekko kwaskowatym smaku. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Mąkę, margarynę, cukier kryształ, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i żółtka jajek posiekać nożem a następnie zagnieść.
  • Ciasto podzielić na 2 części (w stosunku 1:3). Do mniejszej części dodać kakao i jeszcze raz wyrobić. Z ciemnego ciasta uformować wałeczki (grubości i długości kciuka:D) i włożyć do zamrażalnika.
  • Jasną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dużą prostokątną blachę. Ciasto posypać odrobinę mąką ziemniaczaną. Wyłożyć dżem i dokładnie rozsmarować. Na warstwę dżemu zetrzeć na grubych oczkach tarki ciemne ciasto. Ubić pianę z 4 białek ( ze szczyptą soli) i cukru pudru. Wyłożyć pianę na warstwę ciemnego ciasta.
  • Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Piec ciasto przez około 45 minut.
Przepisy kulinarne