Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków
- 1 1/2 słoiczka kwasnego dżemu (wiśniowy/pożeczkowy)
Sposób przygotowania
- Mąkę, margarynę, cukier kryształ, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i żółtka jajek posiekać nożem a następnie zagnieść.
- Ciasto podzielić na 2 części (w stosunku 1:3). Do mniejszej części dodać kakao i jeszcze raz wyrobić. Z ciemnego ciasta uformować wałeczki (grubości i długości kciuka:D) i włożyć do zamrażalnika.
- Jasną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dużą prostokątną blachę. Ciasto posypać odrobinę mąką ziemniaczaną. Wyłożyć dżem i dokładnie rozsmarować. Na warstwę dżemu zetrzeć na grubych oczkach tarki ciemne ciasto. Ubić pianę z 4 białek ( ze szczyptą soli) i cukru pudru. Wyłożyć pianę na warstwę ciemnego ciasta.
- Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Piec ciasto przez około 45 minut.