Back
Featured image of post Pizza z zielonym pesto i czarnymi oliwkami

Pizza z zielonym pesto i czarnymi oliwkami

Muszę przyznać, że jestem dumna z mojego pomysłu użycia zielonego pesto jako sosu-bazy do pizzy. Wyszło megapysznie. Pesto świetnie komponuje się z czarnymi oliwkami i pieczarkami. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Z drożdży, cukru, 1/4 szklanki wody i 1czubatej łyżki mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Mąkę i sól wymieszać, dodać olej i 1/4 szklanki wody. Wlać zaczyn. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i będzie puszyste.
  • Ciasto podzielić na dwie części i uformować kule, z których następnie rozwałkować dwa okrągłe placki. Blaszki wysmarować olejem i wyłożyć ciastem.
  • Surowe ciasto posmarować dokładnie pesto. Ułożyć obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Ułożyć pokrojoną w krążki cebulę. Na cebulę położyć pokrojone czarne oliwki. Posypać startym serem.
  • Piec ok. 25 min. w 190 st. C.
Przepisy kulinarne