Składniki
- Ciasto
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 1/4 szklanki letniej wody
- sól
- Farsz
- 100 g zielonego pesto
- 12 pieczarek
- 1 cebula (mała)
- 20 czarnych oliwek
- garść startego sera (ulubionego rodzaju)
- Zaczyn
- 20 g drożdży (świeżych)
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Z drożdży, cukru, 1/4 szklanki wody i 1czubatej łyżki mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
- Mąkę i sól wymieszać, dodać olej i 1/4 szklanki wody. Wlać zaczyn. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i będzie puszyste.
- Ciasto podzielić na dwie części i uformować kule, z których następnie rozwałkować dwa okrągłe placki. Blaszki wysmarować olejem i wyłożyć ciastem.
- Surowe ciasto posmarować dokładnie pesto. Ułożyć obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Ułożyć pokrojoną w krążki cebulę. Na cebulę położyć pokrojone czarne oliwki. Posypać startym serem.
- Piec ok. 25 min. w 190 st. C.