Składniki
- 12 plastrów szynki konserwowej
- 2 spore pomidory
- 1 papryka
- 2 cebule
- 1 cukinia
- ketchup
- ser (starty)
- bazylia
- oregano
- ciasto
- 3/4 szkl ciepłej wody
- 0,5 kostki drożdży (małej)
- 3 szkl mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Przygotować rozczyn. Zagnieść ciasto na pizzę. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować dopasowując do blachy. Ja używam dwóch typowych, prostokątnych blach do ciasta. Wyłożyć ciasto na skropioną oliwą blachę. Ponakłuwać widelcem. Polać ketchupem.
- Porozkładać pokrojone w cieniutkie plasterki pomidory, cebulę, szynkę, paprykę, cukinię. Zetrzeć na to ser. Posypać ziołami. Piec pół godziny. Mój piekarnik ma tylko jedną temperaturę i w dodatku nie wiem jaką, więc więcej szczegółów niestety się nie dowiecie. :) Ale pizza jest ok ;)