Składniki
- kilka plasterków salami
- kilka papryczek pepperoni (ze słoika)
- garść tartego sera mozzarella
- ketchup lub koncentrat pomidorowy
- bazylia, oregano, pieprz
- ciasto
- 3 szklanki mąki
- 50 g drożdży
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkowujemy cienko na dwa okrągłe placki (lub jeden duży) i smarujemy ketchupem wymieszanym z suszoną bazylią i oregano.
- Na spodzie układamy plasterki salami na przemian z papryczkami pepperoni. Możemy wcześniej usunąć z nich nasionka, wtedy będą mniej ostre. Całość posypujemy startym serem mozzarella i oprószamy pieprzem. Pieczemy 15 min. w 200°C z termoobiegiem.