Pikantny sos pomidorowy na zimę przyda się zarówno do gołąbków jak i na spód pizzy. Myślę, że znajdę dla niego kilka zastosowań. I można zużyć miąższ pozostały po produkcji suszonych pomidorów. ;)
Składniki
2 kg pomidorów (lub 1 kg całych pomidorów i miąższ z 6 kg pomidorów)
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. * Cebulę i paprykę pokroić w mikrokosteczkę :P i również wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu przez ok. godzinę, aż woda wyparuje.
*Jeśli robicie lub zamierzacie robić suszone pomidory to możecie do tego sosu zużyć miąższ wydrążony z pomidorów. Ja tak zrobiłam i nie żałuję. ;)
Ugotowane warzywa zblendować na gładką masę. Dodać ocet, musztardę, gorczycę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Gorący sos wkładać do suchych słoików, szybko zakręcać i odwrócić nakrętką do dołu. Nie wekować.