Składniki
- Mięso i marynata
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sok z 0,5 cytryny
- 1 mała cebula
- Pozostałe składniki
- 0,5 litra bulionu drobiowego
- 0,5 litra mleka kokosowego
- 1 duża marchewka
- 1 garśc fasolki szparafowej
- 2 papryczki peperoni
- kolendra/pietruszka (natka)
- 2 garście pokrusznego makaronu chow mein (lub wykłych nitek;))
Sposób przygotowania
- Z podanych składników przygotowac marynatę (cebulę drobniutko pokroic). Kurczaka pokroic na cienkie paski 2-3 cm długości. Mięso wymieszac z marynatą i odstawic do lodówki na godzinkę.
- Na suchą patelnię wyłożyc mięso razem z marynatą. Smażyc do suchej patelni - aż marynata całkiem się wchłonie.
- Mięso przełożyc do garnka, zalac bulionem drobiowym. Dodac pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. Gotowac ok. 10 minut. Dodac pokrojoną fasolkę szparagową i gotowac prze kolejne 10 minut. Wlac mleko kokosowe i dorzucic pokrojone w krążki papryczki. Gotowac jeszcze 5 minut.
- W międzyczasie ugotowac makaron - wg. przepisu podanego na opakowaniu. ;)
- Na talerze wyłożyc makaron, polac zupą wraz z kurczakiem i warzywami, posypac natką.
- Tadam! ;)