Back
Featured image of post Warzywa na zimę

Warzywa na zimę

Dzisiaj temat nietypowy. Nie od dziś wiadomo, że w sezonie zimowym warzywa są mało atrakcyjne i naszprycowane chemią. Jak więc wykorzystać ich bogactwo teraz,  aby cieszyć się ich wartością przez całą zimę? Zapraszam do podpatrzenia kilku pomysłów. Może to wyjść tylko na zdrowie :) Może i Wy macie swoje patenty? Zapraszam do dyskusji.

Składniki

  • dowolna ilość pietruszki (korzeń i natka)
  • dowolna ilość selera (korzeń i natka)
  • dowolna ilość porów (biała i zielona część)

Sposób przygotowania

  • Pietruszkę umyć, podzielić na części.
  • Małe pietruszki razem z natką można powiesić w ciepłym miejscu, aby się zasuszyły i wykorzystać na bieżąco na jesienne zupy.
  • Natka, której będziemy potrzebować zimą, aby przemycić do zup i dań trochę witamin, może zostać zamrożona w dwóch postaciach. Część można posiekać na drobniutkie kawałeczki. Przyda się na przykład do posypania rosołku bezpośrednio przed podaniem. Drugą część można pozostawić na gałązkach. Na jej bazie ugotujemy zupę.
  • Część natki możemy zasuszyć w suszarce do grzybów i zastąpić nią kupowane w sklepach saszetki z przyprawami. Na pewno będziemy czuć się lepiej wiedząc, że jemy własne, nienawożone nie wiadomo czym warzywo. Część takiej zasuszonej natki wykorzystam później do przygotowania vegety. Przepis znajdziecie w archiwum bloga.
  • Jeśli pietruszki mamy więcej, należy przechowywać ją w chłodnym pomieszczeniu. Niektórzy kładą warzywa warstwami i przesypują ziemią. Wtedy dłużej pozostają świeże. Jeśli mamy warunki na przechowywanie warzyw, warto!
  • Zieloną część pora możemy złożyć w zgrabny bukiet i zawiesić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach zaschnie i posłuży nam jeszcze w ususzonej postaci do przygotowania zup i sosów.
  • Seler. Warto go zamrozić. Zarówno korzeń jak i gałązki. Z pewnością doda smaku i aromatu niejednemu daniu.
  • Pozostałą część gałązek selera również można związać w bukiet i zawiesić w spiżarni do zasuszenia.
Przepisy kulinarne