Back
Featured image of post Pierś z kaczki z jabłkami

Pierś z kaczki z jabłkami

Prosty, a zarazem bardzo smaczny pomysł na pierś z kaczki. Dobrze smakuje zarówno z ziemniakami, jak i różnymi kaszami. Mięsko jest kruche i soczyste, a słodko-kwaśne jabłka świetnie się z nim komponują.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Piersi z kaczki osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę. Natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki.
  • Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub drobniej, a cebulę w piórka.
  • Na zimną patelnię ułożyć piersi z kaczki skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu kilka minut i trochę krócej z drugiej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 20 min. pod przykryciem.
  • Na wytopiony tłuszcz z kaczki na petelni wrzucić cebulkę i lekko zeszklić, a następnie dodać jabłka i dusić, aż zmiękną. Doprawić majerankiem.
Przepisy kulinarne