Back
Featured image of post Pierożki z marchewką

Pierożki z marchewką

O pierożkach z marchewką już dawno słyszałam wiele dobrego, ale do dziś nie miałam okazji ich spróbować... Żałuję, że nie robiłam ich wcześniej. Mniami. :D

Składniki

Sposób przygotowania

  • Marchewki obieramy, wkładamy do garnuszka gotujemy przez ok 6 minut (od zagotowania). Gdy marchewki trochę przestygną trzemy je na grubych oczkach tarki. W międzyczasie na patelni podsmażamy delikatnie drobno pokrojoną cebulkę. Startą marchewkę również wrzucamy na patelnię i chwilę smażymy razem z cebulką. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste i niezbyt rzadkie - tak aby dało się rozwałkować i nie rwało się podczas lepienia.
  • Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła i wypełniamy je farszem, składamy na pół i zalepiamy. Ulepione pierogi wrzucamy do garnka wypełnionego do 2/3 wysokości gorącą i osoloną wodą. Pierożki gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Podajemy z podsmażoną na tłuszczyku cebulką.
Przepisy kulinarne