Składniki
- Ciasto
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 5 łyżek oleju
- sól
- Farsz
- 5 dużych marchewek
- 1 duża cebula
- oliwa (do podsmażenia)
- sól
- pieprz
- ulubione zioła
Sposób przygotowania
- Marchewki obieramy, wkładamy do garnuszka gotujemy przez ok 6 minut (od zagotowania). Gdy marchewki trochę przestygną trzemy je na grubych oczkach tarki. W międzyczasie na patelni podsmażamy delikatnie drobno pokrojoną cebulkę. Startą marchewkę również wrzucamy na patelnię i chwilę smażymy razem z cebulką. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste i niezbyt rzadkie - tak aby dało się rozwałkować i nie rwało się podczas lepienia.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła i wypełniamy je farszem, składamy na pół i zalepiamy. Ulepione pierogi wrzucamy do garnka wypełnionego do 2/3 wysokości gorącą i osoloną wodą. Pierożki gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Podajemy z podsmażoną na tłuszczyku cebulką.