Składniki
- Ciasto
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- Farsz
- Ok 200 gram mrożonego szpinaku
- 1 dłuża marchewka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
- Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. W międzyczasie na patelni odparowujemy szpinak z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Gdy większość wody odparuje, dodajemy startą marchewkę. Przyprawiamy i smażymy ok. 10 min. Zestawiamy z ognia, mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do przestygnięcia.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste i niezbyt rzadkie - tak aby dało się rozwałkować i nie rwało się podczas lepienia.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła i wypełniamy je farszem, składamy na pół i zalepiamy. Ulepione pierogi wrzucamy do duzego garnka wypełnionego do 2/3 wysokości gorącą i osoloną wodą. Pierożki gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 pierogow.