Back
Featured image of post Pierogi ze szpinakiem i marchewką

Pierogi ze szpinakiem i marchewką

Moja wariacja na temat pierogów ze szpinakiem. Danie okazało się być strzałem w dziesiątkę, choć przyznam - trochę się bałam, że to będzie pudło… Nigdy nie jadłam szpinaku z marchewką. A tu proszę – całkiem fajne połączenie.:) Obowiązkowo do przetestowania dla pierogozjadaczy. :D

Składniki

Sposób przygotowania

  • Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. W międzyczasie na patelni odparowujemy szpinak z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Gdy większość wody odparuje, dodajemy startą marchewkę. Przyprawiamy i smażymy ok. 10 min. Zestawiamy z ognia, mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste i niezbyt rzadkie - tak aby dało się rozwałkować i nie rwało się podczas lepienia.
  • Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła i wypełniamy je farszem, składamy na pół i zalepiamy. Ulepione pierogi wrzucamy do duzego garnka wypełnionego do 2/3 wysokości gorącą i osoloną wodą. Pierożki gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 pierogow.
Przepisy kulinarne