Back
Featured image of post Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Delikatne ciasto przyjemnie łączy się z soczystym farszem. Naprawdę polecam!

Składniki

Sposób przygotowania

  • Mięso mielone podsmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać majeranek, sól i pieprz. Na osobnej patelni zeszklić cebulkę z czosnkiem i dodać do mięsa. Podlać trochę wodą, dodać śmietanę i vegetę. Poddusić farsz. Wrzucić wszystko do blendera i trochę zmiksować. Nie na papkę, ale aby było trochę bardziej rozdrobnione.
  • Zagnieść ciasto, dodając tyle gorącego! mleka, aby powstała masa, którą nie klei się do rąk i da się rozwałkować. Można to porównać do rozgrzanej plasteliny. Rozwałkować ciasto i wycinać kółka.
  • Na środek kółka nałożyć farsz i palcami sklejać pierożki. Ma powstać falbanka. Należy starannie sklejać, aby nie pozostawały dziurki, bo inaczej pierogi się rozkleją i farsz z nich wypłynie.
  • Wrzucać pierogi na wrzącą osoloną wodę i kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze kilka minut.
  • Podawać z zeszkloną na oliwie cebulką.
Przepisy kulinarne