Składniki
- ciasto
- farsz
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (może być mieszane z wołowym)
- 3 małe cebule
- majeranek
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- woda
- domowa vegeta
- okrasa
Sposób przygotowania
- Mięso mielone podsmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać majeranek, sól i pieprz. Na osobnej patelni zeszklić cebulkę z czosnkiem i dodać do mięsa. Podlać trochę wodą, dodać śmietanę i vegetę. Poddusić farsz. Wrzucić wszystko do blendera i trochę zmiksować. Nie na papkę, ale aby było trochę bardziej rozdrobnione.
- Zagnieść ciasto, dodając tyle gorącego! mleka, aby powstała masa, którą nie klei się do rąk i da się rozwałkować. Można to porównać do rozgrzanej plasteliny. Rozwałkować ciasto i wycinać kółka.
- Na środek kółka nałożyć farsz i palcami sklejać pierożki. Ma powstać falbanka. Należy starannie sklejać, aby nie pozostawały dziurki, bo inaczej pierogi się rozkleją i farsz z nich wypłynie.
- Wrzucać pierogi na wrzącą osoloną wodę i kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze kilka minut.
- Podawać z zeszkloną na oliwie cebulką.