Back
Featured image of post Pierogi z kaszą gryczaną i serkiem wiejskim

Pierogi z kaszą gryczaną i serkiem wiejskim

Długo dziwiło mnie połączenie pierogów z kaszą gryczaną, ale w końcu zebrałam się na odwagę i spróbowałam. To jest miłość od pierwszego pieroga;p

Składniki

Sposób przygotowania

  • Mąkę zalewamy gorącą wodą, dodajemy żółtko i solimy. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do torebki foliowej aby ostygło. Dzięki temu będzie się łatwo wałkować.
  • Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulkę i pieczarki. Kiedy kasza się ugotuje dodajemy ją do usmażonych warzyw. Zdejmujemy z ognia i dodajemy serek wiejski. Przyprawiamy sola i pieprzem.
  • Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki, napełniamy je farszem i dokładnie zaklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut.
  • Na patelni podsmażamy cebulę i boczek. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kwaśna śmietanę. Przyprawiamy dużą ilością majeranku, sola i pieprzem.
  • Pierogi podajemy prosto z wody polane sosem.
Przepisy kulinarne