Składniki
- ciasto
- farsz
- sos
Sposób przygotowania
- Mąkę zalewamy gorącą wodą, dodajemy żółtko i solimy. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do torebki foliowej aby ostygło. Dzięki temu będzie się łatwo wałkować.
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulkę i pieczarki. Kiedy kasza się ugotuje dodajemy ją do usmażonych warzyw. Zdejmujemy z ognia i dodajemy serek wiejski. Przyprawiamy sola i pieprzem.
- Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki, napełniamy je farszem i dokładnie zaklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut.
- Na patelni podsmażamy cebulę i boczek. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kwaśna śmietanę. Przyprawiamy dużą ilością majeranku, sola i pieprzem.
- Pierogi podajemy prosto z wody polane sosem.