Składniki
- ciasto
- 0,5 kg mąki
- 1 jajko
- gorące mleko ((w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy))
- 1/4 szkl oliwy
- 1 łyżeczka soli
- farsz
- 1 kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.)
- 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych
- 0,5 torebki kaszy gryczanej
- 3/4 szkl orzechów włoskich
- 3/4 małej paczki suszonej żurawiny
- sól
- pieprz
- 1 jabłko (zetrzeć na tarce)
Sposób przygotowania
- Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza z gorącą wodą, aby trochę się namoczyły i rozmiękły. Dodajemy je razem z wodą, w której się moczyły do kapusty.
- W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną. Można jej nie dodawać, ja osobiście lubię. Obieramy i siekamy orzechy włoskie.
- Kiedy wszystko się trochę przegryzie, dodajemy do kapusty starte jabłko, kaszę, pokrojone na kawałki orzechy oraz żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy odrobinę wodą, aby się nie przypalało.
- Dusimy, aż wszystko będzie miękkie.
- Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę.
- Gotujemy pierogi aż będą miękkie. Nigdy nie mierzyłam tego czasu, robię to na oko.