Back
Featured image of post Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną

Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną

Dziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono - słodko - kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza z gorącą wodą, aby trochę się namoczyły i rozmiękły. Dodajemy je razem z wodą, w której się moczyły do kapusty.
  • W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną. Można jej nie dodawać, ja osobiście lubię. Obieramy i siekamy orzechy włoskie.
  • Kiedy wszystko się trochę przegryzie, dodajemy do kapusty starte jabłko, kaszę, pokrojone na kawałki orzechy oraz żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy odrobinę wodą, aby się nie przypalało.
  • Dusimy, aż wszystko będzie miękkie.
  • Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę.
  • Gotujemy pierogi aż będą miękkie. Nigdy nie mierzyłam tego czasu, robię to na oko.
Przepisy kulinarne