Składniki
- 1,5 łyżki mielonego lnu
- 7-8 łyżek ciepłej wody
- 0,5 szkl mąki gryczanej
- 0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawa do piernika i cynamon
- 1/3 szkl suszonej żurawiny
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy)
- 2 łyżki melasy z karobu
Sposób przygotowania
- Siemię połączyć z ciepłą wodą i odstawić. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce.
- Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać trochę wody. Uformować dwa wałki, które wstawić do zamrażarki na kilka minut. Następnie wyjąc je i pociąć w plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180’ ok 30 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150’ i piec z termo obiegiem ok 10-15 minut.