Składniki
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki kakao
- orzechy włoskie
- ciasto
- 3 jajka
- 1 szkl mleka
- 1 szkl powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu
- 0,5 szkl oleju
- 3 szkl mąki pszennej
- 1,5 szkl cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przypraw do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać. Do oddzielnej miski wbić jajka, dodać mleko, powidła, miód i olej. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki. Zmiksować.
- Wlać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi. Sporządzić lukier: Wodę wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Lukrem polać ciasto. Udekorować orzechami włoskimi.