Back
Featured image of post Piernik z wiśniami

Piernik z wiśniami

 tak mnie nakręcili na piernik, że nie myślałam zbyt długo nad menu :) 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka ucierając. Dodajemy kolejno miód, mąkę, sodę, przyprawę i kakao. Ubijamy białka osobno z odrobiną cukru i soli i dodajemy do masy delikatnie ucierając.
  • Piec ok. 50 minut w 180*C w keksówce wyłożonej pergaminem.
  • Konfiturę zagotować w garnku. Dodać galaretkę. Można przekładać ciasto, bo moja konfitura ma chyba z 95% owoców i jest bardzo gęsta. Jeśli macie rzadszą poczekajcie, aż zgęstnieje, aby nie wypłynęła.
  • Wszystkie składniki na polewę włożyć do metalowego kubka i podgrzewać na ogniu. Kiedy wszystko się rozpuści, można smarować ciasto. Na koniec posypać orzechami włoskimi. Pycha!
Przepisy kulinarne