Back
Featured image of post Pierniczki świąteczne p. Ani - danie konkursowe

Pierniczki świąteczne p. Ani - danie konkursowe

Pani Ania przysłała nam te przesłodkie pierniki. Jak na pierwszy raz w dekorowaniu, poszło Pani bardzo dobrze! Takie ludziki można zawiesić na choince a także podarować w prezencie. Pani Ania twierdzi, że Panowie w rodzinie byli zachwyceni laseczkami w bikini, wierzymy :) 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Cukier, miód, kawę i masło topimy w garnku na małym ogniu (cukier musi się dokładnie stopić), studzimy nieco (przed dodaniem reszty składników, masa powinna być lekko ciepła).
  • Następnie dodajemy przesianą mąkę (partiami, na zmianę z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy), a w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody.
  • Na początku procesu przygotowywania ciasta, masę ucieramy np. malakserem, a potem ugniatamy ręką.
  • Ciasto wkładamy do miski (najlepiej ceramicznej), przykrywamy ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej tym lepiej.
  • Pierniczki ozdobiłam przy pomocy gotowych cukiereczków, pisaków żelowych, a do anielskich skrzydeł zrobiłam klasyczny lukier.
Przepisy kulinarne