Składniki
- 125 g drobnego cukru
- 125 g płynnego miodu
- 50 ml mocnej kawy (np: 2 łyżeczki rozpuszczalnej)
- 150 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- starta skórka z pomarańczy
- 0,5 opakowania przyprawy korzennej
Sposób przygotowania
- Cukier, miód, kawę i masło topimy w garnku na małym ogniu (cukier musi się dokładnie stopić), studzimy nieco (przed dodaniem reszty składników, masa powinna być lekko ciepła).
- Następnie dodajemy przesianą mąkę (partiami, na zmianę z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy), a w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody.
- Na początku procesu przygotowywania ciasta, masę ucieramy np. malakserem, a potem ugniatamy ręką.
- Ciasto wkładamy do miski (najlepiej ceramicznej), przykrywamy ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej tym lepiej.
- Pierniczki ozdobiłam przy pomocy gotowych cukiereczków, pisaków żelowych, a do anielskich skrzydeł zrobiłam klasyczny lukier.