Back
Featured image of post Pierekaczewnik

Pierekaczewnik

To słynne tatarskie danie zdecydowanie łatwiej zjeść niż przyrządzić. Przepis zdobyłam od cioci męża, która mieszka w Bohonikach i dość często piecze pierekaczewnik.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Kroimy mięso na drobne kawałeczki. Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Obieramy czosnek i siekamy na drobne kawałeczki. Posypujemy wszystko papryką, solą i pieprzem. Mieszamy wszystko, dzielimy na dwie połowy i odstawiamy gdzieś na bok. Pod koniec krojenia warto zrobić zaczyn, aby nie tracić czasu. Drożdże zalać ciepłą wodą i dodać mąkę oraz cukier. Odstawić na bok aż masa podwoi swoją objętość.
  • Składniki na ciasto rozmieszać łyżką i zagnieść. Kiedy ciasto będzie już dość elastyczne, podzielić je na 8 równych kulek. Przykryć ściereczką, aby nie pozasychały. Bierzemy się za wałkowanie.
  • Każdą kulkę rozwałkować na jak najcieńszy placek. Ma być dosłownie przezroczysty. Podsypujemy sobie mąką aby się ładnie oderwał od stolnicy i nie porwał.
  • Następnie przenosimy placek na jakiś większy blat podsypany mąką. Kostkę masła roztapiamy w rondelku i smarujemy placek pędzelkiem w roztopionym i nieco ostudzonym maśle. Kiedy mamy już posmarowane ciasto powtarzamy procedurę wałkowania i układania jedno na drugim dla pozostałych 3 kulek ciasta :)
  • Na ostatnim posmarowanym masłem placku układamy farsz.
  • Zwijamy ciasto w roladę i formujemy z niego ślimaka. Przekładamy do okrągłego naczynka żaroodpornego i smarujemy wierzch masłem. Bierzemy się za drugą porcję pierekaczewnika. Powtarzamy wszystko z pozostałymi 4 kulkami ciasta.
  • Obydwa naczynka przykrywamy pokrywkami i wstawiamy do piekarnika na 1,5-2 godziny.
  • Smacznego!
Przepisy kulinarne