Składniki
- ciasto
- do smarowania ciasta
- 1 kostka masła
- farsz
- 1,5 kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki)
- 6 dużych cebul (pokroić w piórka)
- 0,5 główki czosnku (nie żałować czosnku)
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- zaczyn na ciasto
Sposób przygotowania
- Kroimy mięso na drobne kawałeczki. Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Obieramy czosnek i siekamy na drobne kawałeczki. Posypujemy wszystko papryką, solą i pieprzem. Mieszamy wszystko, dzielimy na dwie połowy i odstawiamy gdzieś na bok. Pod koniec krojenia warto zrobić zaczyn, aby nie tracić czasu. Drożdże zalać ciepłą wodą i dodać mąkę oraz cukier. Odstawić na bok aż masa podwoi swoją objętość.
- Składniki na ciasto rozmieszać łyżką i zagnieść. Kiedy ciasto będzie już dość elastyczne, podzielić je na 8 równych kulek. Przykryć ściereczką, aby nie pozasychały. Bierzemy się za wałkowanie.
- Każdą kulkę rozwałkować na jak najcieńszy placek. Ma być dosłownie przezroczysty. Podsypujemy sobie mąką aby się ładnie oderwał od stolnicy i nie porwał.
- Następnie przenosimy placek na jakiś większy blat podsypany mąką. Kostkę masła roztapiamy w rondelku i smarujemy placek pędzelkiem w roztopionym i nieco ostudzonym maśle. Kiedy mamy już posmarowane ciasto powtarzamy procedurę wałkowania i układania jedno na drugim dla pozostałych 3 kulek ciasta :)
- Na ostatnim posmarowanym masłem placku układamy farsz.
- Zwijamy ciasto w roladę i formujemy z niego ślimaka. Przekładamy do okrągłego naczynka żaroodpornego i smarujemy wierzch masłem. Bierzemy się za drugą porcję pierekaczewnika. Powtarzamy wszystko z pozostałymi 4 kulkami ciasta.
- Obydwa naczynka przykrywamy pokrywkami i wstawiamy do piekarnika na 1,5-2 godziny.
- Smacznego!