Back
Featured image of post Pieczone pierożki z fetą i szpinakiem

Pieczone pierożki z fetą i szpinakiem

Pyszne, lekkie i niebanalne pierożki. Idealne jako podwieczorek albo drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Świetnie smakują z sosem czosnkowym.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli przesiewamy do miski. Dokładamy tarty ser oraz zioła i mieszamy.
  • W drugiej misce mieszamy mleko olej i jajko.
  • Łączymy wszystkie składniki aż ciasto będzie elastyczne i nieklejące. W razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.
  • Na patelni, na odrobinie oleju podsmażamy szpinak z pomidorami, czosnkiem i przyprawami aż do odparowania wody.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki na których układamy farsz i kawałki sera. Zaklejamy krążki jak pierożki i układamy na posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce. Zapiekamy aż będą miały złoty kolor.
Przepisy kulinarne