Back
Featured image of post Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Nie przepadam za zwykłymi kotletami mielonymi, ale w tej wersji - z dodatkiem całych pieczarek mielone mięso smakuje mi o wiele bardziej. :) Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest naprawdę smaczny. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Pieczarki umyć i obrać, wykroić korzonki (nie wyrzucać - przydadzą się później;)).
  • Cebulkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski z mięsem. Wbić dwa jajka, dodać namoczoną bułkę. Wsypać przyprawy: sól, pieprz, tymianek, słodką paprykę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Pieczarki napełniać mięsem 'z górką', tak żeby powstały kulki. Każdą kulkę obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Układać w nasmarowanym tłuszczem naczyniu/blasze obok siebie. Korzonki pieczarek pokroić w plasterki i posypać nimi nafaszerowane pieczarki.
  • Piec bez przykrycia przez ok. godzinę w 180 st. C. Podawać z ziemniaczkami. :)
Przepisy kulinarne