Składniki
- 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
- ok 20 niedużych pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 sucha bułka
- bułka tarta
- sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy,
- tymianek, mielona słodka papryka
Sposób przygotowania
- Pieczarki umyć i obrać, wykroić korzonki (nie wyrzucać - przydadzą się później;)).
- Cebulkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski z mięsem. Wbić dwa jajka, dodać namoczoną bułkę. Wsypać przyprawy: sól, pieprz, tymianek, słodką paprykę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Pieczarki napełniać mięsem 'z górką', tak żeby powstały kulki. Każdą kulkę obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Układać w nasmarowanym tłuszczem naczyniu/blasze obok siebie. Korzonki pieczarek pokroić w plasterki i posypać nimi nafaszerowane pieczarki.
- Piec bez przykrycia przez ok. godzinę w 180 st. C. Podawać z ziemniaczkami. :)