Składniki
- 5 szklanek cukiniii / 1 duża cukinia (startej na grubych oczkach)
- 2 marchewki (starte na grubych oczkach)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula (duża)
- 2 szklanki bułki tartej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- sól, świeżo mielony pieprz
- tymianek
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- 250 gram żółtego sera
Sposób przygotowania
- Cukinię wydrążyć z miąższu i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem ze skórką. Posolić i odstawić na 20 minut, żeby puściła wodę. Po tym czasie dokładnie odcisnąć.
- Marchewkę obrać i również zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić na drobniutką kosteczkę. Ser również zetrzeć na tarce. Dorzucić do odciśniętej cukinii.
- Do warzyw wbić jajka, wsypać bułkę tartą, wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić jeszcze solą, pieprzem, gałka, majerankiem i duuużą ilością tymianku. Dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
- Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (ok 30 cm). Piec przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.