Back
Featured image of post Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Do wczoraj nawet nie słyszałam o czymś takim jak pasztet z cukinii, ale poszperałam trochę w internecie i znalazłam wiele przepisów na tą potrawę. Wynikiem poszukiwań jest moja wersja przepisu. Przyznaję, smakuje dobrze, szczególnie na zimno (ale na ciepło - w wersji obiadowej z ryżem też daje radę ;)).

Składniki

Sposób przygotowania

  • Cukinię wydrążyć z miąższu i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem ze skórką. Posolić i odstawić na 20 minut, żeby puściła wodę. Po tym czasie dokładnie odcisnąć.
  • Marchewkę obrać i również zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić na drobniutką kosteczkę. Ser również zetrzeć na tarce. Dorzucić do odciśniętej cukinii.
  • Do warzyw wbić jajka, wsypać bułkę tartą, wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić jeszcze solą, pieprzem, gałka, majerankiem i duuużą ilością tymianku. Dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
  • Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (ok 30 cm). Piec przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Przepisy kulinarne