Back
Featured image of post Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

Oto kolejne zastosowanie ciecierzycy. W postaci pasty jest naprawdę smaczna i stanowi świetną alternatywę na piątek. Super smakuje z razowym chlebkiem, a w wersji nieprzyprawionej możemy zaserwować ją naszym maluchom.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie. Następnego dnia płuczemy i gotujemy przez godzinę, aż zmięknie.
  • Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Koperek siekamy.
  • Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy zeszkloną cebulkę z czosnkiem i miksujemy na gładko, dodając w trakcie oliwę (ilość dowolna), ponieważ pasta będzie bardzo gęsta. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz posiekanym koperkiem.
Przepisy kulinarne