Back
Featured image of post Pasta Tahini

Pasta Tahini

na kanapce z razowca z dynią. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Sezam należy podprażyć na suchej patelni uważając, aby nie spalić go, bo pasta będzie gorzka. Ma być delikatnie złoty.
  • Następnie przesypujemy sezam do blendera z pokrywką. Niestety ręczny przynajmniej na początku tu się nie przyda, bo sezam ostrzeli nam ściany i sufit ;) Jeżeli ziarenka zaczynają zamieniać się w okruszki, to znaczy że już niedługo.
  • Można dodać łyżkę oleju sezamowego.
  • Mój blender zamknięty nie do końca sobie poradził z zadaniem, więc musiałam skończyć ręcznym, ale to już na etapie, kiedy zaczęła tworzyć się pasta. Powinna być bez grudek. Jeżeli mamy już gładką pastę, możemy przełożyć ją do słoika i przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. (Choć podejrzewam, że tyle nie doczeka ;) )
Przepisy kulinarne