Składniki
- 2 filety z łososia (ze skórą)
- sok z połowy cytryny
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- sól
- 0,5 szkl pokruszonych płatków kukurydzianych
- 2 garście pokruszonych orzechów nerkowca
- puree
- 2-3 średnie ziemniaki
- 0,5 brokuła
- 3 łyżki mleka zagęszczonego light 4%
- sól
Sposób przygotowania
- Danie jest bardzo proste i dość szybkie do przygotowania. Ziemniaki i brokuła ugotowałam do miękkości w lekko osolonej wodzie- w trakcie gotowania zajęłam się resztą składników. Orzechy i płatki kukurydziane lekko zmiksowałam w blenderze (można je tez po prostu rozgnieść). Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni.
- Łososia umyłam, osuszyłam i lekko oprószyłam solą. Nasmarowałam go jogurtem i skropiłam sokiem z cytryny- można wcześniej oba te składniki po prostu ze sobą wymieszać. Na koniec każdy filet dokładnie obsypałam panierką, również po bokach i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam bez przykrycia prze 20 minut, do zrumienienia się panierki.
- Brokuła zblendowałam z ziemniakami i mleczkiem zagęszczonym na gładka masę. Całość podałam z pomidorkami koktajlowymi.