Back
Featured image of post Panierowany łosoś z zielonym puree - danie konkursowe

Panierowany łosoś z zielonym puree - danie konkursowe

Muszę przyznać, że danie powala swoim wyglądem. Te kolory, chrupiąca panierka... Mniam! Autorka - Marta Wolińska.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Danie jest bardzo proste i dość szybkie do przygotowania. Ziemniaki i brokuła ugotowałam do miękkości w lekko osolonej wodzie- w trakcie gotowania zajęłam się resztą składników. Orzechy i płatki kukurydziane lekko zmiksowałam w blenderze (można je tez po prostu rozgnieść). Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni.
  • Łososia umyłam, osuszyłam i lekko oprószyłam solą. Nasmarowałam go jogurtem i skropiłam sokiem z cytryny- można wcześniej oba te składniki po prostu ze sobą wymieszać. Na koniec każdy filet dokładnie obsypałam panierką, również po bokach i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam bez przykrycia prze 20 minut, do zrumienienia się panierki.
  • Brokuła zblendowałam z ziemniakami i mleczkiem zagęszczonym na gładka masę. Całość podałam z pomidorkami koktajlowymi.
Przepisy kulinarne