Back
Featured image of post Pani Walewska

Pani Walewska

Pyszne, bardzo delikatne i niezbyt słodkie ciasto, któremu charakterku dodaje porzeczkowy dżem. Gości w moim domu bardzo często. Uwielbiam je. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Wbić żółtka i wymieszać. Margarynę posiekać nożem na kawałki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na prostokątne placki. Ciasto włożyć do dużych prostokątnych blaszek (23x36) wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez 15 minut w temp. 175 C.
  • Białka ubić na sztywno i stopniowo dosypywać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temp. 150 st. C.
  • Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić do ostudzenia. Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej. Całą masę wyłożyć na jednym placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.
  • Przepis ze strony KwestiaSmaku.com z drobnymi zmianami w bezie. :)
Przepisy kulinarne