Składniki
- Beza
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
- Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g margaryny
- 2 żółtka
- 1 słoik kwaśnego dżemu (najlepiej porzeczkowego)
- Krem budyniowy
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej (czubate)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 250 g masła roślinnego (lub margaryny)
Sposób przygotowania
- Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Wbić żółtka i wymieszać. Margarynę posiekać nożem na kawałki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na prostokątne placki. Ciasto włożyć do dużych prostokątnych blaszek (23x36) wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez 15 minut w temp. 175 C.
- Białka ubić na sztywno i stopniowo dosypywać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temp. 150 st. C.
- Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić do ostudzenia. Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej. Całą masę wyłożyć na jednym placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.
- Przepis ze strony KwestiaSmaku.com z drobnymi zmianami w bezie. :)