Składniki
- 12 słoików 250ml (po dżemie ;)) ogórków (pokrojonych w podłużne plastry)
- zalewa
- 1,5 l wody
- 1 szkl octu
- 2 szkl cukru
- 4 łyżki soli
- 5 liści laurowych (po kawałku do każdego słoika)
- 12 ziarenek ziela angielskiego (po jednym do każdego słoika)
- 12 ziarenek pieprzu (po jednym do każdego słoika)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- trochę kurkumy
- 1 słoik musztardy francuskiej
- 4 duże łyżki miodu
Sposób przygotowania
- Ogórki pokroić w plastry i poukładać w słoikach.
- Z podanych wyżej składników oprócz miodu i musztardy przygotować zalewę i ją zagotować. Zdjąć z ognia. Miód i musztardę dodać na samym końcu.
- Zalać ogórki i od razu zakręcać, pamiętając o osuszeniu gwintu słoika oraz zakrętki. Wstawić słoiki do garnka z ciepłą wodą i pasteryzować ok 3 minut.