Składniki
- 2 kg ogórków (tutaj nadadzą się te większe, bo i tak kroimy je w grube plastry)
- 1,5 łyżki soli
- 1,5 szkl octu 10% (ja podwoiłam ilość zalewy, aby mieć pewność, że starczy)
- 0,5 kg cukru
- 1 główka czosnku
- 4-5 łyżek oleju
- 1 płaska łyżka chili
Sposób przygotowania
- Ogórki pokroić, dodać 1,5 łyżki soli, odstawić na 2 godziny. Odcedzić.
- Przygotować zalewę z podanych składników. Przyznam, że ostatnio, kiedy robiłam te ogórki, zabrakło mi trochę więc tym razem przygotowałam podwójną porcję zalewy. Zostało mi jeszcze trochę, ale może wykorzystam niedługo. Aby idealnie wycelować w ilość trzeba by przygotować 1,5 porcji.
- Podgotować ogórki w zalewie. Czosnek nakładać na koniec gotowania. Nakładać do słoików. Należy uważać, aby gwinty słoików oraz zakrętki były suche! Zalewa ma pokrywać wszystkie ogórki.