Back
Featured image of post Ogórki w chili

Ogórki w chili

Sezon ogórkowy w pełni, więc czas wziąć się za przetwory :) Dzisiejszych ogórasów pierwszy raz skosztowałam w akademiku. Współlokatorka przywiozła je z Mazur. Bardzo mi posmakowały, choć pikantne są jak diabli. Sąsiedzi z Portugalii stwierdzili nawet że chyba chcemy ich otruć. Nie zrażajcie się jednak opisem i spróbujcie sami :) 

Składniki

  • 2 kg ogórków (tutaj nadadzą się te większe, bo i tak kroimy je w grube plastry)
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 szkl octu 10% (ja podwoiłam ilość zalewy, aby mieć pewność, że starczy)
  • 0,5 kg cukru
  • 1 główka czosnku
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżka chili

Sposób przygotowania

  • Ogórki pokroić, dodać 1,5 łyżki soli, odstawić na 2 godziny. Odcedzić.
  • Przygotować zalewę z podanych składników. Przyznam, że ostatnio, kiedy robiłam te ogórki, zabrakło mi trochę więc tym razem przygotowałam podwójną porcję zalewy. Zostało mi jeszcze trochę, ale może wykorzystam niedługo. Aby idealnie wycelować w ilość trzeba by przygotować 1,5 porcji.
  • Podgotować ogórki w zalewie. Czosnek nakładać na koniec gotowania. Nakładać do słoików. Należy uważać, aby gwinty słoików oraz zakrętki były suche! Zalewa ma pokrywać wszystkie ogórki.
Przepisy kulinarne