Back
Featured image of post Oczy carycy

Oczy carycy

 i to oczywiste, że musiałam skosztować. Nazwa pochodzi od użytej oryginalnie zielonej galaretki. Ja miałam jedynie truskawkową, toteż moja caryca wystąpi w wersji po melanżu ;) Ale nie zmienia to faktu, że ciasto jest pyszne. Lekko bezowe. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ubić białka z cukrem na pianę. Dodać resztę składników jasnego ciasta i zmiksować.
  • W drugiej misce ubić żółtka i jajka z cukrem. Dodać mąkę, proszek, kakao i olej i również zmiksować.
  • Naprzemiennie nakładać ciasto na blachę. Piec ok 35 min w 180*C. Ostudzić i przekroić placek na pół.
  • Ugotować budyń na mleku. Ostudzić. Dodać margarynę i zmiksować na jednolitą masę. Rozpuścić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić, aż będzie gęsta, ale będzie się dało nakładać ją jeszcze na ciasto łyżką.
  • Na jednej połowie ciasta rozprowadzić połowę masy budyniowej. Przygotować napar z kawy. Najlepiej jest użyć kawiarki, w ten sposób nie będziemy mieli fusów. Następnie namaczać biszkopty w kawie i układać na kremie budyniowym. Na biszkopty nałożyć gęstniejącą galaretkę. Odstawić do lodówki, aż całkiem zastygnie.
  • Wyłożyć resztę kremu budyniowego i przykryć drugą połową placka.
Przepisy kulinarne