Back
Featured image of post Naleśniki zapiekane z warzywami i indykiem

Naleśniki zapiekane z warzywami i indykiem

Ciekawy pomysł na obiad lub wcześniejszą kolację:)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Wlewamy do miski wodę, mleko, oliwę oraz jajka, miksujemy powoli dodając mąkę, przyprawy i sól. Powinna wyjść dość płynna konsystencja (coś w stylu śmietany 36%). Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i odstawiamy do zamarynowania najlepiej na noc. Warzywa podsmażamy na 1 łyżce klarowanego masła. Mięso smażymy na 1 łyżce masła klarowanego i po zarumienieniu dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny oraz przyprawiamy do smaku. Dusimy około 3 minut, mieszając.
  • Śmietankę 30% zagęszczamy sokiem z połówki cytryny, dodajemy tarty ser oraz przyprawy
  • Naleśniki zawijamy z farszem wg własnych upodobań. Układamy w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce i polewamy sosem. Następnie posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( na ostatnie 5 minut włączamy z termoobiegiem)
Przepisy kulinarne