Składniki
- Ciasto naleśnikowe
- 250 gram mąki pszennej
- 450 ml wody gazowanej
- 200 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- przyprawy oregano, bazylia
- 2 średnie jajka
- Farsz
- 750 gram włoszczyzny mrożonej krojonej w słupki (ja korzystam z tej dostępnej w Biedronce)
- 1 kg piersi z indyka
- 1 opakowanie mascarpone
- sok z połówki cytryny
- przyprawy sól, pieprz, tymianek, ostra i słodka papryka, majeranek
- 2 łyżki masła klarowanego
- Sos
- 400 gram śmietanka 30%
- sok z połówki cytryny
- 1 opakowanie tartej mozzarelli ((dostępne w Biedronce, Lidlu))
- przyprawy sól, pieprz
- 1 opakowanie płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- Wlewamy do miski wodę, mleko, oliwę oraz jajka, miksujemy powoli dodając mąkę, przyprawy i sól. Powinna wyjść dość płynna konsystencja (coś w stylu śmietany 36%). Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i odstawiamy do zamarynowania najlepiej na noc. Warzywa podsmażamy na 1 łyżce klarowanego masła. Mięso smażymy na 1 łyżce masła klarowanego i po zarumienieniu dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny oraz przyprawiamy do smaku. Dusimy około 3 minut, mieszając.
- Śmietankę 30% zagęszczamy sokiem z połówki cytryny, dodajemy tarty ser oraz przyprawy
- Naleśniki zawijamy z farszem wg własnych upodobań. Układamy w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce i polewamy sosem. Następnie posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( na ostatnie 5 minut włączamy z termoobiegiem)