Back
Featured image of post Nadziany kalafior

Nadziany kalafior

Widziałam już przeróżne wersje tej potrawy, ale dysponując ładnym kalafiorkiem, dziś postanowiłam popracować nad swoją. Zapraszam do wypróbowania. Można dodać różne inne warzywa: pomidory, kukurydzę, marchewkę, czego dusza zapragnie.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Oczyścić kalafior z twardych części i liści. Zblanszować kilka minut w gorącej wodzie. Odłożyć na bok.
  • Wymieszać mięso mielone z posiekanymi warzywami, jajem, bułką i pokrojonym w kostkę serem. Przyprawić porządnie, wiedząc, że spora część smaku przejdzie na kalafiora.
  • Napełniać przestrzenie między różyczkami kalafiora mięsem mielonym. Tym, co zostanie obkleić wierzch główki. Posypać delikatnie jeszcze jednym plasterkiem sera pokrojonym w kostkę.
  • Spryskać naczynko żaroodporne oliwą, podlać wodą i przełożyć nafaszerowaną główkę kalafiora do naczynka. Nakryć pokrywką. Wtedy równomiernie się przepiecze. Pokrywkę należy zdjąć na 15 minut przed końcem pieczenia. Zyskamy chrupiącą górę. Piec do miękkości. U mnie piekło się trochę ponad godzinę, ale nie patrzyłam dokładnie na zegar.
  • Podawać z warzywami, np. z marynowaną papryką.
Przepisy kulinarne