Back
Featured image of post Mumia - pierś z kurczaka w cieście francuskim

Mumia - pierś z kurczaka w cieście francuskim

Danie o delikatnym smaku, dla fanów ciasta francuskiego. Pyszne i niedrogie. Idealne na lekki obiad.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Na patelni podsmażamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Niech pozostaną na patelni do momentu, aż wyparuje z nich cała woda.
  • Pierś kurczaka kroimy wzdłuż na centymetrowe plastry. Solimy i oprószamy ziołami prowansalskimi.
  • Ciasto francuskie rozwijamy i wzdłuż po środku kładziemy na nim przyprawionego surowego kurczaka. Pierś przykrywamy podsmażonymi pieczarkami.
  • Ciasto francuskie nacinamy na brzegach. Co około 2,5 cm robimy nacięcie o długości około 8 cm. Z obu stron ciasta równolegle, tak aby można je było zapleść w warkocz. Zaplecione ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  • Wkładamy do długiej wąskiej blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w 170 stopniach.
  • Podajemy z czosnkowym lub tatarskim albo surówką z sezonowych warzyw.
Przepisy kulinarne