Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 kg pieczarek
- 1 jajko
- 1 sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Na patelni podsmażamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Niech pozostaną na patelni do momentu, aż wyparuje z nich cała woda.
- Pierś kurczaka kroimy wzdłuż na centymetrowe plastry. Solimy i oprószamy ziołami prowansalskimi.
- Ciasto francuskie rozwijamy i wzdłuż po środku kładziemy na nim przyprawionego surowego kurczaka. Pierś przykrywamy podsmażonymi pieczarkami.
- Ciasto francuskie nacinamy na brzegach. Co około 2,5 cm robimy nacięcie o długości około 8 cm. Z obu stron ciasta równolegle, tak aby można je było zapleść w warkocz. Zaplecione ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem.
- Wkładamy do długiej wąskiej blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w 170 stopniach.
- Podajemy z czosnkowym lub tatarskim albo surówką z sezonowych warzyw.