Składniki
- 1 limonka
- 10 malin (mogą być też mrożone)
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 100 ml białego rumu
- pokruszony lód (ostatecznie mogą być też kostki lodu)
- pęczek mięty
- woda gazowana
Sposób przygotowania
- Pokroić limonkę na ćwiartki i wycisnąć z niej sok do dużej szklanki. Wrzucić limonkę do szklanki. Zasypać malinami i cukrem trzcinowym. Podziobać trochę, aby maliny się wymieszały z sokiem z limonki i cukrem i rozpadły.
- Zalać wszystko dużym kieliszkiem białego rumu. Zmiąć troszkę miętę w dłoniach (ale jej nie masakrować, wystarczy raz lekko ścisnąć ją w dłoni). Dodać do szklanki.
- Wrzucić pokruszony lód i dopełnić wodą gazowaną. Wymieszać wszystko. Włożyć dwie słomki i ozdobić szklankę plasterkiem limonki.