Back
Featured image of post Mocno cytrynowy sernik na serkach homogenizowanych

Mocno cytrynowy sernik na serkach homogenizowanych

Polecam lekki i delikatny sernik do porannej kawki. Jest słodko- kwaśny i rozpływa się w ustach.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Jaja ucieramy z cukrem na puch, dodajemy łyżkami na przemian ser homogenizowany oraz mascarpone (w temperaturze pokojowej). Na koniec dodajemy sok z cytryny i proszek budyniowy.
  • Z podanych składników na ciasto robimy kruszonkę (ugniatamy do połączenia się i konsystencji mokrego piasku.)
  • Połowę kruszonki wykładamy na spód blach (kruszymy w rękach) i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Następnie wylewamy na spód masę serową i przykrywamy drugą połową kruszonki. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Chłodne wstawiamy do lodówki. Jemy na drugi dzień. Przed podaniem posypujemy skórką cytrynową.
Przepisy kulinarne