Składniki
- 0,5 kg mąki tortowej
- łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g masła (roztopić lub wyjąć z lodówki na parę godzin wcześniej)
- nadzienie
- 18 śliwek (po 1,5 na bułkę)
- 1 gruszka (pokroić na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3 części, ma wyjść12)
- cynamon
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier do smaku
- zaczyn
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szkl mleka (200 ml)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej (odsypać z tego 0,5 kg)
Sposób przygotowania
- Podgrzać mleko, wkruszyć drożdże, wsypać mąkę i cukier i wymieszać. Odstawić na bok aż masa podwoi objętość. Śliwki umyć i wypestkować. Gruszkę umyć i bez obierania pokroić w 12 kawałków. Zasypać cukrem, cynamonem i skrobią. Wymieszać. Odstawić na bok.
- Wsypać do miski mąkę, wlać rozpuszczone masło i wbić jajko i żółtka. Dodać sól. Na koniec wlać zaczyn i wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nie mniej niż 10 minut.
- Podzielić ciasto na 12 kulek. Każdą uformować w rękach na placek. Ułożyć na środku po 1,5 śliwki i kawałek gruszki. Zakleić i uformować kulkę. Powtórzyć 12 razy :) Posmarować wierzch bułek białkiem.
- Wstawić blachy na 0,5 godz do piekarnika. Piec w 180*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.