Back
Featured image of post Miodowiec z orzechami i kremem budyniowym p. Hani Rostkowskiej - danie konkursowe

Miodowiec z orzechami i kremem budyniowym p. Hani Rostkowskiej - danie konkursowe

To jest typ ciasta, który smakuje niemal każdemu. I nieodparcie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. I ma dodatkową zaletę, możne przygotować je wcześniej, bo smak najlepszy jest po 2-3 dniach. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Orzechy obrać, pokruszyć. Wszystkie składniki masy orzechowej zagotować, wystudzić.
  • Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Ciasto wyłożyć na blaszki tej samej wielkości, wyłożone papierem do pieczenia. Na 1 część wyłożyć masę orzechową. Ciasto bez orzechów piec 20 minut w 180 stopniach. Ciasto z masą orzechową piec 30 minut.
  • Szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą szklankę mleka połączyć z mąką i żółtkami. Dodać do mleka z cukrem, energicznie mieszając, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać zimny budyń, cały czas miksując.
  • Na pierwszy płat ciasta położyć połowę kremu, następnie drugi płat, reszta kremu, ostatnia część ciasta z orzechami. Ciasto schłodzić, najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Przepisy kulinarne