Składniki
- ciasto
- 3,5 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl drobnego cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- krem
- 2 szkl mleka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- masa orzechowa
- 300 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 0,5 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 150 g margaryny
Sposób przygotowania
- Orzechy obrać, pokruszyć. Wszystkie składniki masy orzechowej zagotować, wystudzić.
- Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Ciasto wyłożyć na blaszki tej samej wielkości, wyłożone papierem do pieczenia. Na 1 część wyłożyć masę orzechową. Ciasto bez orzechów piec 20 minut w 180 stopniach. Ciasto z masą orzechową piec 30 minut.
- Szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą szklankę mleka połączyć z mąką i żółtkami. Dodać do mleka z cukrem, energicznie mieszając, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać zimny budyń, cały czas miksując.
- Na pierwszy płat ciasta położyć połowę kremu, następnie drugi płat, reszta kremu, ostatnia część ciasta z orzechami. Ciasto schłodzić, najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.