Back
Featured image of post Miód z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego

Rozkwitły mlecze, nadszedł więc czas, aby wykorzystać ich dobroczynne właściwości i zaopatrzyć spiżarnię na zimę. Dziś proponuję syrop z mniszka lekarskiego. Nie jest to typowy miód, ale smakuje niemal identycznie. Warto spróbować.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Zerwane kwiaty odstawić na godzinę, aby ich mieszkańcy zdążyli opuścić lokal ;) Zalać je wodą i gotować ok 20 minut od wrzenia. Odcedzić napar i zostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na noc.
  • Następnego dnia zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i gotować 2 godz na wolnym ogniu.
  • Kiedy syrop zgęstnieje, przelać do słoiczków, zakręcić, uważając, aby słoiki i zakrętki były czyste i suche. Odwrócić zakręcone słoiczki do góry nogami i odstawić do ostygnięcia.
  • Z tej porcji wyszło mi 7 małych słoiczków ok 200g.
Przepisy kulinarne