Składniki
- truskawki
- Beza
- 4 białka z dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cappuccino (u mnie orzechowe)
- Masa
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 śmietana 30% lub 36%
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania
- Pianę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ciągle miksując (trwa to dość długo piana musi być naprawdę gęsta i błyszcząca). Pod koniec dodajemy mąkę,cappuccino i ocet chwilę miksując. Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy np. od kubka średniej wielkości koła i nakładamy na każde masę białkową. Pieczemy 30 minut, następnie zmniejszamy temp. do 100 stopni i pieczemy ok. 2,5 do 3 godzin.
- Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i rozdrobniony serek mascarpone. Gotową bezę przekładamy masą i pokrojonymi truskawkami.