Back
Featured image of post Mazurek z bakaliami

Mazurek z bakaliami

Mazurek to moje ulubione Wielkanocne ciasto, pod warunkiem że nie jest za słodki. A mój właśnie taki jest... Bez kajmaku ale za to z bakaliami. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ugotowane żółtka ucieramy z surowymi żółtkami. Dodać cukier i margarynę (w temperaturze pokojowej). Dodać mąkę i zagnieść ręką ciasto.
  • Trochę ciasta odłożyć, żeby udekorować nim placek. Resztę rozwałkować i wyłożyć nim blachę do tarty lub kwadratową. Ja z pozostawionego ciasta zrobiłam baranka i kuleczki, które ułożyłam dookoła ciasta.
  • Piec 40 minut w 180 st. C.
  • Jajka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.
  • Przestygnięte ciasto posmarować lukrem i udekorować ulubionymi bakaliami.
Przepisy kulinarne