Składniki
- Ciasto
- 3 zółtka (z jajek ugotowanych na twardo)
- 2 zółtka (surowe)
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- orzechy, rodzynki, kandyzowane skórki cytrusów, wiórki kokosowe
- Lukier
- 2 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania
- Ugotowane żółtka ucieramy z surowymi żółtkami. Dodać cukier i margarynę (w temperaturze pokojowej). Dodać mąkę i zagnieść ręką ciasto.
- Trochę ciasta odłożyć, żeby udekorować nim placek. Resztę rozwałkować i wyłożyć nim blachę do tarty lub kwadratową. Ja z pozostawionego ciasta zrobiłam baranka i kuleczki, które ułożyłam dookoła ciasta.
- Piec 40 minut w 180 st. C.
- Jajka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.
- Przestygnięte ciasto posmarować lukrem i udekorować ulubionymi bakaliami.